mojprzepisna.pl | Drożdżowe z pieczonymi śliwkami, zawijane
Coś dla miłośników tradycyjnych drożdżowych, ale nie do końca, bo to ciasto ma w sobie pazurek :). Aby wyszło takie pyszne, należy wcześniej upiec śliwki, ale tak aby się mocccno zarumieniły. Najlepsze do tego będą dojrzałe i słodkie Węgierki. Ciasto nie zawiera cukru, a posłodzone jest miodem.
Składniki na formę 20×30 cm:
- 250 g mąki pszennej
- 1 szklanka mleka (u mnie sojowe)
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 12 g świeżych drożdży
- 2 łyżki miodu
- szczypta soli
- 1-1,5 kg śliwek umytych, odpestkowych
- 1-2 łyżki cukru do posypania śliwek (opcjonalnie)
Śliwki ułożyć na blaszce od piekarnika, rozcięciem do góry, posypać cukrem, piec 30-45 min w 175 st z termoobiegiem. Mają być lekko przypieczone, praktycznie cała woda ze śliwek ma odparować. Wyjąć, lekko przestudzić.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól. W drugiej misce wymieszać mleko, drożdże, miód, jajko, olej, do mąki dodać mokre składniki, wyrabiać długo aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Ja wyrabiałam w mikserze planetarnym, hakiem do drożdżowego, około 3-5 min na wysokich obrotach, następnie 10 min na średnich obrotach. Wyrabiałam do momentu, aż ciasto całkowicie odkleiło się od ścianek, było gładkie, elastyczne. Ciasto przykryć, odstawić do wyrośnięcia, może to potrwać od 30 min do 2 godzin.
Formę wysmarować olejem.
Wyrośnięte ciasto odgazować – walnąć mocno o stół, jeszcze raz krótko wyrobić. Przełożyć do formy, rozciągnąć na wielkość formy, na środek, wzdłuż dłużej krawędzi, wyłożyć 2/3 upieczonych śliwek, boki ciasta zlepić ze sobą, tak aby powstała „strucla”, ciasto delikatnie obrócić, tak aby znajdowało się na przekątnej formy. Na wierzch wysypać pozostałe śliwki.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 30 min pod przykryciem. Wyrośnięte ciasto piec około 30 min w 200 st.
Wyjąć, wystudzić prawie całkowicie, podawać.
Smacznego!