Drożdżówki z białym serem i kaszą jaglaną

mojprzepisna.pl | Drożdżówki z białym serem i kaszą jaglaną

Od dawna miałam wielką ochotę na drożdżówki z serem i kruszonką. Inspirację znalazłam na Moich wypiekach. Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste, drożdżówki są słodkie, ale tylko dzięki białemu serowi. Nawet na drugi dzień są przesmaczne. Piekłam w dwóch tortownicach o średnicy 26 cm, bo chciałam żeby były jak odrywane buchty, wy możecie piec standardowo tj. na blaszce od piekarnika. Ja robiłam z dodatkiem mąki razowej, ale wyjdą też z samej mąki tortowej lub orkiszowej.

Składniki na 18 małych bułeczek (ok 80 gr każda, po upieczeniu)

  • 350 gr mąki pszennej tortowej
  • 150 gr mąki pszennej razowej (typ 2000 lub 1850)
  • 150 gr mleka (u mnie sojowe)
  • 100 gr wody
  • 30 gr świeżych drożdży
  • 20 gr miodu
  • 2 jajka rozmiar L
  • 75 gr masła rozpuszczonego i wystudzonego do temp. pokojowej

Wodę i mleko wlać do garnuszka, lekko podgrzać tak żeby były letnie, rozpuścić miód, dodać drożdże oraz 3 czubate łyżki mąki. Wymieszać żeby nie było grudek. odstawić na 10 min., tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczną bąbelkować). Mąki przesiać do misy miksera, dodać rozczyn i resztę składników. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, jeżeli lekko klei się do rąk, nie należy się tym przejmować, ani podsypywać mąką. Ciasto odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, ja zawsze ostawiam do piekarnika nagrzanego na minimalną temperaturę tj. 30 st. po 40 min, ciasto jest już wyrośnięte. W tym czasie przygotować masę serową.

Masa serowa:

  • 275 gr sera białego
  • 100 gr kaszy jaglanej ugotowanej jeżeli brak można zastąpić serem białym
  • 30 gr miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4-1/2 szklanki cukru (u mnie domowy waniliowy)

Wszystkie składniki rozgnieść i wymieszać dokładnie w misce widelcem, do dokładnego połączenia.

Kruszonka:

  • 60 gr mąki razowej
  • 60 gr roztopionego masła
  • 50 gr cukru

Ponadto:

  • 1 białko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

Z mąki masła i cukru zrobić kruszonkę, składniki rozetrzeć między palcami.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Ponownie wyrobić ciasto, teraz już krótko. Z ciasta uformować długi wałek i podzielić go na 18 części (a jeżeli macie wagę kuchenną to polecam odrywać 50 gr kawałki ciasta, formować kulki, odstawiać na wysypany mąką blat. Każdą kulkę rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć czubatą łyżeczkę sera (około 30-35 gr), zlepić jak pierogi, odłożyć na blachę lub tortownicę, zlepieniem do dołu. Każdą bułeczkę posmarować białkiem, posypać kruszonką. Odstawić do napuszenia pod ściereczką na 20-30 min. Bułeczki mają podwoić swoją objętość (ja zawsze ostawiam do piekarnika nagrzanego na minimalną temperaturę tj. 30 st. po 20 min są już napuszone).

Piec w 200 st. przez 20-25 min.

Smacznego!

Drożdżówki z białym serem i kaszą jaglaną
Drożdżówki z białym serem i kaszą jaglaną
Drożdżówki z białym serem i kaszą jaglaną
Drożdżówki z białym serem i kaszą jaglaną
Drożdżówki z białym serem i kaszą jaglaną
Drożdżówki z białym serem i kaszą jaglaną