mojprzepisna.pl | Hummus
Kolejny przepis z serii „vege” tym razem coś z kuchni Libańskiej – Hummus. Kremowa pasta na bazie ciecierzycy, pasty tahini, oliwy, czosnku i kminku, soku z cytryny. Hummus idealnie sprawdzi się jako start-up na przyjęcia z dodatkiem chlebka pita czy naan, na śniadanie do świeżego pieczywa, na kolację. Idealny hummus to taki jedwabiście gładki, kremowy, bez żadnych grudek. Bardzo ważne w przygotowaniu hummusu jest dobrze ugotowana ciecierzyca, musi być tak miękka że lekko ściśnięta między palcami musi się bardzo łatwo rozgniatać, jeżeli w środku jest twardawa lub mączna hummus nie wyjdzie kremowy i nie uda się uzyskać jedwabiście gładkiej konsystencji. Przygotowując hummus posiłkowałam się dwoma przepisami: z Jadłonomii i Kwestii Smaku. Spróbujcie zrobić go razem ze mną, będziecie zachwyceni jego smakiem.
Składniki na ponad 500 ml pasty:
- 100 gr suchego ziarna ciecierzycy lub 250 gr ugotowanej na bardzo miękko ciecierzycy
- 5 łyżek ziarna sezamu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny (mniej więcej wychodzi sok z połowy cytryny)
- 80 ml zimnej wody lub wody z gotowania ciecierzycy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
Dodatkowo:
Oliwa z oliwek lub orzeszki pini lub natka pietruszki
Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie na noc (12 godzin). Następnie wodę z moczenia ciecierzycy wylać. Do garnka wsypać ciecierzycę, zalać zimną wodą, 3 cm powyżej poziomu ciecierzycy. Gotować około 3 godzin na małym gazie pod przykryciem. Ciecierzyca ma być na tyle miękka aby można ją było łatwo zgnieść palcami. Ciecierzycę odcedzić ostudzić, wodę z gotowania zostawić (nie wylewać).
Sezam wysypać na rozgrzaną patelnie i na średnim gazie prażyć tak aby się lekko zezłocił, należy uważać bo chwila nieuwagi i sezam zbyt mocno się zarumieni i będzie gorzki.
Sezam przełożyć do miski malaksera (jeżeli nie macie zamykanego malaksera z ostrzami, proponuje kupić gotową pastę tahini*, ponieważ blenderem ręcznym nie da się zmielić na mąkę ziaren sezamu, znaczy da się ale sezam będzie w całej kuchni ;)). Sezam zmielić na mąkę, dodać olej sezamowy, oliwę czosnek, sok z cytryny, cały czas mieląc dodawać na zmianę 1/3 ciecierzycy, następnie 1/3 płynu, dodać znów część ciecierzycy, następnie znów dodać płyn, dodać ostatnią część ciecierzycy. Wszystko mielić tak długo, aż masa roztarta między palcami będzie gładka jak masło (prawie :)). Dodać sól do smaku, krótko zmielić, do połączenia składników. Hummus ma mieć konsystencję serka mascarpone więc jeżeli jest zbyt gęsty należy dolać łyżeczkę wody lub więcej wedle potrzeby.
Hummus przełożyć na płaski talerzyk wyrównać, delikatnie skropić oliwą, posypać kminem lub orzeszkami czy posiekaną pietruszką. Pozostały hummus można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, max 5 dni w lodówce.
*jeżeli używamy gotowej pasty tahini, wówczas będziemy potrzebować 5 łyżek pasty.
Smacznego!