Pasztet z ciecierzycy

mojprzepisna.pl | Pasztet z ciecierzycy

Ostatnio nie mam zbyt wielkiej ochoty na mięso, za to chętnie sięgam po warzywa czy ryby. Powoli wprowadzam do swojej kuchni więcej strączkowych roślin, ostatnio na tapecie mieliśmy przepyszną zupę z soczewicy – autorstwa mojego męża :) (jak chcecie przepis to dajcie znać), zupę z ciecierzycy, hummus oraz pasztet z ciecierzycy. Mam też w planach zrobienie chlebka naan, do podjadania z hummusem, ps. znacie może jakiś dobry przepis na chlebek naan?

Dziś przepis na pasztet z ciecierzycy*. Jest bardzo smaczny, sycący, może być jedzony na zimno i na gorąco, łatwo się go robi, jest bezglutenowy, bezmleczny i oczywiście bezmięsny. Inspirację czerpałam z tej strony. Polecam!

Składniki na 1 keksówkę 10 cm na 26 cm lub dwie mniejsze keksówki, wtedy pasztet wyjdzie niski, jak u mnie:

  • 250 gr suchej ciecierzycy lub 550 gr ugotowanej i odsączonej **
  • 200 gr pieczarek
  • 1 cebula ok 100 gr
  • 1 mały por (tylko biała część) około 100 gr
  • 2 średnie marchewki  ok 200 gr
  • 1 średnia pietruszka (korzeń) ok 100 gr
  • 3 jajka
  • 3 łyżki sosu pomidorowego czy koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie na noc (12 godzin). Następnie wodę z moczenia ciecierzycy zlać. Do garnka wsypać ciecierzycę, zalać zimną wodą, 3 cm powyżej poziomu ciecierzycy. Gotować około 3 godzin na małym gazie pod przykryciem. Ciecierzyca ma być na tyle miękka aby można ją było łatwo zgnieść palcami.

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w grubą kostkę, pieczarki i por umyć, pokroić w grubą kostkę, marchewkę, pietruszkę umyć obrać i zetrzeć na tarce.

Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i pora, dodać czosnek, pieczarki, podsmażyć żeby pieczarki puściły sok, dodać marchewkę, pietruszkę, sos pomidorowy, przyprawy, wymieszać, podsmażyć przez 5 min. Przełożyć do ciecierzycy, zmielić blenderem ręcznym na gładką masę.

Słonecznik podprażyć na suchej patelni, tak aby miał lekko złoty kolor. Dodać do zmielonej ciecierzycy z warzywami, wymieszać, spróbować pasztet, w razie konieczności dodać soli czy pieprzu. Dodać jajka, wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 180 st – 200 st.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, przestudzić 20 min w formie na kratce, wyjąć z formy, kroić na dwu centymetrowe plastry, podawać.

Smacznego!

*ciecierzyca ma klika nazw: groch włoski, cieciorka czy chick peas.

** można użyć ciecierzycy w puszce, jednak jest ona mniej aromatyczna, niż gotowana samodzielnie.

Pasztet z ciecierzycy
Pasztet z ciecierzycy
Pasztet z ciecierzycy
Pasztet z ciecierzycy
Pasztet z ciecierzycy
Pasztet z ciecierzycy