Jak przygotować idealne ciasto parzone oraz przepis na kawowe eklery

Mojprzepisna.pl | Ciasto parzone inaczej ptysiowe to chyba najprostsze ciasto na świecie. Nie musicie zbytnio miksować, schładzać, nie musicie się starać i tak wam wyjdzie. Nawet początkująca piekareczka da radę. Inspiracja na ciasto i krem z blogu mojewypieki.com.

Składniki na około 20 dużych eklerków :

Ciasto parzone:

  • 1 szklanka zimnej wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej
  • 4 duże jajka

Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, papier przyczepić do formy za pomocą spinaczy. Piekarnik rozgrzać 200 st. bez termoobiegu grzałka góra-dól lub 190 st. z termoobiegiem.

W garnuszku z grubym dnem wlać wodę, dodać masło, zagotować. Do gotującej się wody wsypać mąkę, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Podgrzewać na średniej mocy palnika, do momentu aż ciasto zacznie odklejać się od dna i boków garnka, 2-3 minuty. Gotowe ciasto będzie błyszczące. Ciasto przełożyć do misy miksera i ostudzić – misę z ciastem umieścić w większej, wypełnionej lodowatą wodą.

Do zimnego ciasta, dodawać po jednym jajku, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Dokładnie zmiksować. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego lub do mocnego worka strunowego. Odciąć róg i wyciskać eklery mniej więcej 8 cm długości i 2 cm szerokości. Lepiej wyższe niż szersze ponieważ później będą przekrajane jak bułka do hot-doga. U mnie rękaw zakończony tylką 1 M Wiltona. Gotową blachę włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 25-35 min do złotego koloru. Nie otwierać piekarnika przez pierwsze 15 min. Po upieczeniu zdjąć z blaszki wystudzić na kartce. Przekroić wzdłuż. Upieczone i wystudzone eklery, bez nadzienia można przechowywać w szczelnym pojemniku do tygodnia czasu w lodówce. Z tego ciasta można również zrobić ptysie, ciasto na karpatkę.

Krem budyniowy:

  • 650 ml mleka
  • 9 żółtek z dużych jaj
  • 50 g cukru (w oryginalnym przepisie 160 g)
  • 3 łyżki kawy instant
  • 50 g mąki pszennej

Do garnuszka z grubym dnem wlać 550 ml mleka kawę, zagotować.

W miseczce umieścić 100 ml mleka, mąkę, żółtka, cukier zblendować do połączenia. Na gotujące się mleko wlewać masę żółtkową cały czas energicznie mieszkając drewnianą łyżką. Zagotować i pogotować 1-2 minuty. Budyń przełożyć do miseczki, przykryć folią, aby dotykała budyniu. Schłodzić. Zimny budyń przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

Na każdego eklera wyszprycować krem, przykryć drugą częścią ciasta. Eklery szybko miękną od kremu więc warto je szprycować w dniu podania lub przed samym podaniem.

Kawowy lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki wrzątku
  • 2 łyżeczki kawy instant

W mise miksera umieścić wodę i kawę wymieszać, cały czas miksując stopniowo dodawać cukier, ucierać do momentu aż roztarty między palcami lukier będzie aksamitnie gładki.

Każdego eklera udekorować lukrem.

Smacznego!