mojprzepisna.pl | Kaczka pieczona
Dziś mam dla Was przepis na kaczkę pieczoną z jabłkiem, papryką, pomidorami suszonymi i żurawiną z chrupiącym boczkiem. Danie przygotowane przez mojego męża, zjedzone przez moją rodzinkę, sfotografowane przeze mnie, rzecz jasna :)
[:Listonic]
Składniki:
- 4 udka kaczki (u mnie jeszcze było miejsce więc dołożyłam 2 udka z kurczaka)
- 1 papryka
- 2 jabłka (u mnie szara reneta)
- 100 gr suszonej żurawiny
- 200 gr wędzonego boczku w plastrach
- słoiczek pomidorów suszonych w oleju (ja miałam z Lidla)
- sól
- pieprz
- kolendra
- czosnek
Kaczkę myjemy, przyprawiamy, obsmażamy z dwóch stron na patelni, po 2 min na każdej ze stron, na dość dużej mocy palnika.
Paprykę, jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na duże paski. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki.
Podsmażoną kaczkę układamy w naczyniu żaroodpornym, układamy paprykę, jabłka, wszystko posypujemy żurawiną, czosnkiem. Kładziemy na to plastry boczku, na to układamy odsączone z oleju pomidory.
Wstawiamy do piekarnika na 180 st na 1,5 godziny, przez pierwszą godzinę pieczemy pod przykryciem, następnie pokrywkę zabieramy i pieczemy bez przykrycia. Podawać natychmiast na przykład z pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!

