mojprzepisna.pl | Kanadyjskie z gruszkami
Spełnienie wielokrotnych próśb mojego męża. Czekoladowe ciasto z dużą ilością gruszek. Ciasto jest bardzo dobre, szybko się je robi, mój mąż jest nim zachwycony, czego można chcieć więcej ;). Zapraszam na Kanadyjskie z gruszkami. Nie znalazłam żadnego przepisu w internecie na to ciasto, więc musiałam po części wymyślać sama, a po części inspirację czerpałam z książki „Co smakuje jesienią – 101 sprawdzonych przepisów„, autor Jadwiga Brzozowska :-). Myślę, że ciasto Wam się spodoba.
Składniki na tortownicę 23 cm:
- 600 gr gruszek (u mnie 3 średnie gruszki) (np. Konferencja)
- 120 gr mąki pszennej / wyjdzie też z mielonymi migdałami
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 120 gr miękkiego masła
- 6 łyżek cukru brązowego (najdrobniejszego jaki uda wam się zdobyć)
- 3 jajka (koniecznie w temp. pokojowej)
- 100 gr gorzkiej czekolady
- 2 łyżki dżemu morelowego (lub innego kwaśnego koniecznie jasnego, bez cząstek owoców (jeżeli są cząstki dżem trzeba zblendować))
Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Masło umieścić w misie miksera, utrzeć z cukrem na „puszystą” masę, czyli tak aby cukier się rozpuścił, a masa zmieniła kolor na jaśniejszy, u mnie mikserem z mieszadłem do ucierania, na wysokich obrotach zajęło to ok 15 min. W tym czasie przygotować gruszki i czekoladę.
Gruszki umyć, obrać, wydrążyć gniazda, pokroić na pół, następnie każdą połówkę na 4 części, tak aby powstały półksiężyce. Czekoladę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Do utartego masła z cukrem dodawać po jednym jajku, cały czas miksując, ale na najmniejszych obrotach. Mikser wyłączyć. Partami dodawać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników, dodać startą czekoladę, wymieszać delikatnie.
Ciasto przełożyć do formy, wyrównać, na wierzch ułożyć gruszki, węższą stroną od środka.
Piekarnik nagrzać do 180 st. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, na najniższą półkę, piec 35-40 min (do suchego patyczka). Wyjąć, całkowicie ostudzić na kratce.
Dżem zagotować (można na parędziesiąt sekund wstawić do mikrofalówki), gorącym dżemem posmarować ciasto za pomocą pędzelka.
Ciasto wyjąć z formy, kroić nożem z piłką. Przechowywać w temp. pokojowej, pod przykryciem do 3 dni.
Smacznego!