Łaciata chałka maślana

mojprzepisna.pl | Łaciata chałka maślana

Banalnie prosta chałka, szybko i łatwo się ją robi, wystarczy wszystkie składniki przełożyć do miski, wyrobić i prawie gotowe. Super smakuje dużym i małym łasuchom.

Składniki na 1 dużą chałkę:

  • 2 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru lub miodu
  • duża szczypta soli
  • 1 łyżka kakao (pod sam koniec)
  • 50 g masła roztopionego i ostudzonego

W mleku rozpuścić drożdże i cukier. Do dużej misy przesiać mąkę, dodać sól, dodać mleko z drożdżami i cukrem, wyrobić, najpierw widelcem, później dłońmi, na gładkie i elastyczne ciasto nie klejące się do rąk, dodać tłuszcz, jeszcze raz wyrobić.

Odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao, zagnieść, aby ciasto było jednolite.

Każdą część podzielić na 4 części. Uformować wałeczki, ułożyć naprzemiennie raz ciemny, raz jasny wałeczek, przeplatać wałeczki, raz górą, raz dołem, zaczynając od lewej strony.

Odstawić pod przykryciem do napuszenia.

Piekarnik nagrzać do 200 st., piec 30 min.

Wyjąć, przestudzić na kratce.

Smacznego!

Łaciata chałka maślana
Łaciata chałka maślana
Łaciata chałka maślana
Łaciata chałka maślana
Łaciata chałka maślana