mojprzepisna.pl | Mus brzoskwiniowy na zimę
Już niedługo sezon brzoskwiniowy. Może zainteresuje Was przepis na mus brzoskwiniowy, który z powodzeniem będziecie mogli dodać do szarlotki, czy do kaszy jaglanej na śniadanie lub do naleśników. Mój mus jest bez dodatku cukru, ponieważ będzie jedzony przez moje dzieci, a poza tym moje brzoskwinie były przesłodkie. Wy oczywiście możecie dodać cukier. Oryginalny przepis pochodzi z blogu Tradycyjna kuchnia. Użyłam odmiany brzoskwiń ciasteczkowych (UFO).
Składniki 5 słoiczków 300 ml:
- 2 kg dojrzałych i słodkich brzoskwiń
- 1 kg cukru (ewentualnie, ja nie dodawałam)
- sok z 1 cytryny (ewentualnie, ja nie dodawałam)
Brzoskwinie dokładnie umyć, podzielić na 6 części (nie muszą być idealne), pozbyć się pestek.
Piekarnik nagrzać do 130 st.
Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenie, wyłożyć brzoskwinie, skórką do dołu, najlepiej ułożyć jedną warstwę brzoskwiń na blaszkę. Piec 40 min. Następnie gorące owoce przełożyć do garnka, zblendować na mus, dodać cukier (ewentualnie), sok z cytryny (ewentualnie). Gotować na średnim gazie przez 20 min pod przykryciem, gdy zacznie gęstnieć, gorący mus przełożyć do czystych i suchych słoików, 2 cm poniżej krawędzi słoika. Zakręcić, odwrócić do góry dnem, przykryć ręcznikiem, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przechowywać w ciemnym i zimnym miejscu.
Smacznego!