Pierogi z mięsem oraz z ziemniakami

mojprzepisna.pl | Pierogi z mięsem oraz z ziemniakami

U nas dziś pierogowo. Robiliśmy całą rodzinką (nawet z tą przyjezdną) pierogi. Aż trzy rodzaje nam wyszły: z mięsem, z ziemniakami i z truskawkami. Ja wyrabiałam ciasto, mąż wałkował i wycinał, a dzieciaki nakładały farsz i nosiły. Chyba najlepsze pierogi wychodzą własnie takie, kiedy wszyscy są zaangażowani w robotę, a kuchnia zamienia się w małą linię produkcyjną. Farsz mięsny to przepis Małgorzaty, z jednej z grup kulinarnych – dziękuję :), farsz ziemniaczany pochodzi z blogu mniammniam.pl.

Przepis na 100-120 pierogów:

Ciasto:

  • ok 0,9 kg mąki pszennej (u mnie Szymanowska, uniwersalna) plus do podsypywania przy wałkowaniu
  • 2 jajka (u mnie rozmiar L)
  • 0,5 l gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli

Wodę wlać do miski, dodawać mąkę stopniowo, cały czas wyrabiając, dodać jajka, sól, wyrabiać do momentu, aż ciasto nie będzie się kleić do rąk czy do mieszadła, ciasto ma być elastyczne, rozciągliwe. Ciasto schować do woreczka, dokładnie zawinąć, przygotować farsze.

Farsz do pierogów z mięsem:

  • 1 kg mięsa (u mnie 700 gr łopatki i 300 gr schabu)
  • 3 duże cebule
  • 1 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka kaszy mannej
  • 3 łyżki oleju do smażenia

Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na złoto. Zesmażoną cebulę dodać do mięsa, dodać przyprawy, manną, dokładnie wymieszać.

Farsz do pierogów z ziemniakami:

  • 1,5 kg surowych, obranych ziemniaków, startych na tarce do placków ziemniaczanych
  • 3 duże cebule
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 300 gr boczku wędzonego

Boczek pokroić na bardzo drobną kostkę, zesmażyć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać olej, zesmażyć, można razem z boczkiem. Dodać surowe, starte ziemniaki, smażyć do momentu, aż ziemniaki się usmażą, powstanie coś na kształt wielkiej kluchy (ok 20 min od czasu do czasu mieszać). Zestawić z ognia.

Ciasto pierogowe podzielić na kilka części, jedną część wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, rozwałkować na grubość ok 1 mm (uwaga, nie wolno zbyt dużo mąki podsypywać, bo pieróg nie sklei się dobrze i rozpadnie się podczas gotowania), wykrawać szklanką krążki, pozostałe ciasto trzymać woreczku. Na każdego pieroga odmierzyć 1 płaską łyżkę farszu, farsz uformować w kulkę, brzegi pierogów zlepić ze sobą, dokładnie. Ułożyć na wysypanym mąką blacie, przykryć ściereczką, żeby nie obeschły, czekając na gotowanie.

Zagotować 2 litry wody z 2 łyżeczkami soli i 2 łyżkami oleju. Do gotującej się wody ostrożnie wrzucać (na łyżce cedzakowej) po kilkanaście pierogów jednego rodzaju. Gotować ok 12 min (z mięsem) i 10 min (z ziemniakami) na średnim gazie. Delikatnie wyławiać, na durszlak, polać delikatnie olejem każdą warstwę, przed ułożeniem kolejnej, inaczej się skleją. Podawać ze śmietaną lub okrasą.

Smacznego!

Pierogi z mięsem oraz z ziemniakami
Pierogi z mięsem oraz z ziemniakami
Pierogi z mięsem oraz z ziemniakami
Pierogi z mięsem oraz z ziemniakami
Pierogi z mięsem oraz z ziemniakami
Pierogi z mięsem oraz z ziemniakami