Niby sernik piernikowy z kaszy jaglanej, z sosem karmelowym

mojprzepisna.pl | Niby sernik piernikowy z kaszy jaglanej, z sosem karmelowym

Serniczek powstał z myślą o syneczku, ale najbardziej smakowały mu orzeszki z góry, chyba po prostu nie jest ciastowy. Inspiracja (sos karmelowy) Moje Wypieki.

Składniki na tortownicę 20 cm:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej na sypko w 2 i 1/4 szklankach wody
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 3-4 łyżki cukru lub miodu (u mnie po dwie łyżki miodu i cukru, ale wyszło dość słodkie, więc następnym razem zrezygnuje z cukru)
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu
  • 4 łyżki kakao (ja użyłam po 2 łyżki kakao i mąki ziemniaczanej)
  • 2 gruszki obrane, wydrążone lub 2 dojrzałe banany
  • 150 gr orzechów prażonych i solonych
  • 300 gr ciastek kakaowych lub cynamonowych lub imbirowych lub pierniczków
  • 100 gr śliwek suszonych (ja użyłam, ale nie ma takiej konieczności)
  • garść orzechów włoskich

Piekarnik nagrzać do 180 st., grzałka góra-dół.

Formę do pieczenia, wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno.

Kaszę umieścić w misie malaksera, dodać mleko kokosowe, cukier, gruszki, przyprawę do piernika, kakao, zmielić na gładką masę, która przy rozcieraniu między palcami będzie jednolita i gładka, może to potrwać kilka dobrych minut. Masa serowa ma być gęsta, jak budyń, że łyżka prawie staje, w przypadku gdy jest rzadsza, dodać łyżkę kakao lub mąki ziemniaczanej, zmiksować, w razie konieczności dodać kolejną łyżkę. Dodać pokruszone ciastka, orzechy włoskie, śliwki, wymieszać. Posypać orzechami ziemnymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić w formie, wstawić do lodówki na 3 godziny. Nożykiem oddzielić boki sernika od formy. Sernik polać sosem karmelowym.

Sos karmelowy, przygotowałam zgodnie z tym przepisem:

Składniki na 300 ml sosu:

  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1/4 szklanki wody w temperaturze pokojowej
  • 150 gr śmietanki kokosowej (u mnie 3/4 Vitasia, puszka 400 ml) *
  • 50 gr masła roślinnego (u mnie Planta) w temperaturze pokojowej *
  • dwie szczypty soli (wedle upodobań)

W małym garnuszku z bardzo grubym dnem umieścić cukier oraz wodę, wymieszać. Moc palnika ustawić na 6 (w skali od 1 do 9), gotować 20 min, nie mieszając ani razu, do momentu, aż masa będzie miała bursztynowy – jasnobrązowy kolor oraz temperaturę 170 st. Gdy karmel osiągnie temperaturę 170 st. i będzie miał odpowiedni kolor, należy natychmiast zdjąć z palnika, dodać śmietanę, masło i ewentualnie sól, energicznie wymieszać, znów postawić na palnik, pogotować około 1 min. Zdjąć z palnika, wystudzić do temperatury pokojowej.

*śmietankę kokosową można kupić w sklepie lub uzyskać w następujący sposób. Puszkę z mlekiem kokosowym umieścić w lodówce na kilka godzin lub całą noc,nie wstrząsać, delikatnie otworzyć, zrobić dwie dziurki, wylać bezbarwny płyn, to co zostanie w puszce to własnie śmietanka kokosowa, odmierzyć potrzebną ilość. Jeżeli chcemy aby sos był bardziej lejący dodajemy więcej śmietanka, jeżeli ma być bardziej gęsty dodajemy mniej śmietanki.

Dla osób jedzących produkty pochodzenia zwierzęcego, śmietankę kokosową można zastąpić zwykłą śmietaną 30%, masło roślinne można zastąpić zwykłym masłem o zawartości 82% tłuszczu.

Smacznego!

Niby sernik piernikowy z kaszy jaglanej, z sosem karmelowym
Niby sernik piernikowy z kaszy jaglanej, z sosem karmelowym
Niby sernik piernikowy z kaszy jaglanej, z sosem karmelowym
Niby sernik piernikowy z kaszy jaglanej, z sosem karmelowym
Niby sernik piernikowy z kaszy jaglanej, z sosem karmelowym
Niby sernik piernikowy z kaszy jaglanej, z sosem karmelowym
Niby sernik piernikowy z kaszy jaglanej, z sosem karmelowym
Niby sernik piernikowy z kaszy jaglanej, z sosem karmelowym