mojprzepisna.pl | Podwójnie musowe, czekoladowe ciasto z galaretką
Ciasto, które troszkę przypomina delicje szampańskie. Pamiętacie je jeszcze? W skład ciasteczka wchodzi biszkopt, mocno nasączony, galaretka z brzoskwiniami, krem z gorzkiej czekolady i krem z białej czekolady. Ciasto jest bardzo przyjemne w smaku, nie za słodkie. Idealne do kawki.
Składniki na blachę 21 x 25 cm:
Biszkopt:
- 3 jajka rozmiar L
- 3 łyżki cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać cukier, mikser ustawić na minimalne obroty po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Wyrównać.
Piec 20 min w 170 st. Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika, w formie zrzucić na podłogę z wysokości około 60 cm, wystudzić całkowicie. Nożykiem oddzielić biszkopt od boków tortownicy. Jeżeli biszkopt wyjdzie nierówny, można wyrównać nożykiem wierzch biszkoptu.
Biszkopt przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Nasącz:
- 200 g dżemu pomarańczowego niskosłodzonego
- ok 340 g soku z brzoskwiń (jeżeli jest mniej dopełnić przegotowaną wodą)
Warstwa z galaretką:
- 2 galaretki brzoskwiniowe lub inne pomarańczowe (na pół litra wody)
- 400-500 g brzoskwiń z puszki lub świeżych obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę 1 x 1 cm
- 800 ml wrzącej wody
We wrzącej wodzie rozpuścić galaretki, poczekać aż ostygnie, następnie schować do lodówki. Ja to przyśpieszyłam i galaretki rozpuściłam w 1 szklance wrzątku, resztę (czyli 2 szklanki i 50 ml) dopełniłam zimną przegotowaną wodą, jak lekko ostygło, na 30 min schowałam do lodówki, następnie na 30 min schowałam do zamrażarki, trzeba ją kontrolować, aby za bardzo nie zastygła. Galaretka ma być lekko tężejąca.
Biszkopt nasączyć sokiem z brzoskwiń, następnie posmarować cienką warstwą dżemu. Na to wyłożyć pokrojone brzoskwinie, następnie zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Krem czekoladowy:
- 100 g gorzkiej czekolady (min 70 %)
- 330 ml śmietany 30 % schłodzonej
Śmietanę (0,5 szklanki podgrzać bardzo mocno, ale nie do wrzenia) wrzucić posiekaną czekoladę. Wymieszać dokładnie do rozpuszczenia się czekolady. Schłodzić, ale masa musi nadal pozostać płynna. Pozostałą śmietanę ubić prawie nie sztywno, stopniowo dodawać czekoladę rozpuszczoną w śmietanie. Masę czekoladową wylać na zastygniętą galaretkę, wstawić do lodówki na około 3 godziny, tak aby masa czekoladowa troszkę stężała.
Krem z białej czekolady:
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżeczki zimnej wody
- 330 ml śmietany 30 % schłodzonej
Żelatynę wsypać do małego kubeczka, zalać wodą. Śmietanę (0,5 szklanki podgrzać bardzo mocno, ale nie do wrzenia) wrzucić posiekaną czekoladę. Wymieszać dokładnie do rozpuszczenia się czekolady, dodać żelatynę, wymieszać. Schłodzić, ale masa musi nadal pozostać płynna. Pozostałą śmietanę ubić prawie nie sztywno, stopniowo dodawać czekoladę rozpuszczoną w śmietanie. Masę czekoladową wylać na zastygniętą galaretkę, wstawić do lodówki na około 3 godziny, tak aby masa czekoladowa troszkę stężała.
Gdy masa stężeje wierzch posypać kakao. Pokroić ostrym nożem maczanym we wrzątku i wytartym do sucha. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!