mojprzepisna.pl | Prosty torcik czekoladowo-śmietankowy z borówkami
Torcik jaki zrobiłam sobie na imieniny :) Prosty i szybki do wykonania. Czekoladowy biszkopt, przełożony kremem na bazie śmietany i borówek amerykańskich. Biszkopt wykonany jest w inny sposób niż standardowo – jest to biszkopt tzw. genueński. Przepis na biszkopt jest ze strony Moje Wypieki. Krem i dekoracja są mojego pomysłu.
Składniki na tortownicę 20 cm:
- 6 dużych jajek w temp. pokojowej
- 150 gr drobnego cukru
- 150 gr mąki pszennej tortowej
- 50 gr kakao
- 40 gr rozpuszczonego masła ostudzonego do temp. pokojowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka włożyć do bardzo ciepłej wody (o temp. około 50-60 st.) na 30 min., muszą się ocieplić. Jajka przełożyć do misy miksera, dodać cukier, miksować do momentu aż jajka zwiększą objętość 3 razy (max 20 min ręcznym i do 10 min planetarnym mikserem na najwyższych obrotach). Wyłączyć mikser. Mąkę przesiać z kakao. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę i kakao w 3 turach bardzo delikatnie mieszając, wraz z 3 turą 2 łyżki masy jajecznej dodać do rozpuszczonego masła, wymieszać, dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać. Przelać do tortownicy, wyrównać.
Piekarnik nagrzać do 175 st. piec 35 min. od suchego patyczka, wyjąć z piekarnika, zrzucić w formie na podłogę z wysokości 50 cm. Pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia, nożykiem delikatnie oddzielić boki biszkoptu od formy. Przekroić na 4 blaty.
Nasączenie:
- 1/2 szklanki kompot wiśniowy
- 1/2 szklanki zimnej wody
Wymieszać składniki.
Krem śmietankowy:
- 400 ml śmietany 30% schłodzonej
- 250 gr sera mascarpone schłodzonego
- 500 gr borówek amerykańskich
- 3 łyżki cukru pudru
Śmietanę i mascarpone umieścić w misie miksera, zmiksować na sztywny krem, pod koniec dodać cukier, zmiksować.
Wykonanie:
W zamkniętej tortownicy (o wysokości minimum 8 cm) ułożyć pierwszy blat, nasączyć 1/4 szklanki ponczu, wyłożyć 150 gr borówek, wyłożyć około 1/3 kremu, tak aby przykryły owoce, następnie wyłożyć drugi blat, naponczować, wyłożyć 150 gr borówek, wyłożyć około 1/3 kremu, tak aby przykryły owoce, następnie wyłożyć trzeci blat, naponczować, wyłożyć 150 gr borówek, wyłożyć około 1/3 kremu, tak aby przykryły owoce, wyłożyć czwarty blat, naponczować.
Dekoracja:
- 80 ml śmietany 30%
- 50 gr gorzkiej czekolady
Śmietanę doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojoną na kawałki czekoladę. Poczekać 2 minuty, wymieszać dokładnie żeby powstała jednolita masa, ostudzić, wstawić do lodówki, tak aby zaczęła lekko tężeć, ale ma być nadal płynna – około 30 min. Przełożyć do misy miksera i zmiksować na sztywny krem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Na blacie wycisnąć rozetki, udekorować borówkami. Tort wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem, zdjąć obręcz, wyrównać boki szpatułką. Kroić nożem z ząbkami. Przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku.
Smacznego!