Sernik dyniowy z bezową pianką i chrupiącym spodem

mojprzepisna.pl | Sernik dyniowy z bezową pianką i chrupiącym spodem

Sernik jest aksamitny, wilgotny, kremowy, aromatyczny ze świetnie chrupiącym spodem. Łatwy w przygotowaniu. Przepis autorski.

Składniki na spód:

  • 100 gr orzechów
  • 50 gr masła
  • 50 gr kruchych ciasteczek

Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

Wszystko składniki zmielić, ale tak aby były widoczne kawałki orzechów, wyłożyć spód tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia (18-20 cm). Schować do zamrażarki na 20 min. Podpiec w 200 st. 15 min.

Składniki na masę serową:

  • 370 g sera twarogowego tłustego (ja użyłam takiego)*
  • 500 g puree z dyni (u mnie piżmowa, polecam)**
  • 60 g cukru brązowego
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 4 goździki zmielone
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowa
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (lub więcej w zależności od gęstości puree z dyni i rodzaju twarożku)

Wszystkie składniki umieścić w malakserze, zmielić na gładką masę. Można też umieścić w wysokim naczyniu i zmielić blenderem. Masa sernikowa ma mieć konsystencję mniej więcej jak budyń. Wylać na podpieczony spód. Piec w 170 st. 45 min. Ma być lekko galaretowaty, ale ścięty na środku.

Składniki na piankę :

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 pozostałe białka w temperaturze pokojowej

Białka ubić prawie na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo dodawać cukier puder, łyżka po łyżce cały czas ubijając. Ubić na sztywną pianę, tak że można ją nożem kroić. Przełożyć do rękawa, wycisnąć wzorki na gorącym serniku. Piec 15 min z termoobiegiem w 150 st.

Sernik wyjąć z piekarnika, wystudzić na blacie, schować do lodówki na kilka godzin, obkroić nożem boki sernika od formy, zdjąć formę. Podawać.

*W przypadku wykorzystania sera z wiaderka, polecam wybrać zwarty, czyli taki, który można „kroić nożem”.

** Puree z dyni można zrobić samemu, przepis tu lub kupić w sklepie. Jeżeli puree ma dużo wody warto przełożyć je na sito, wyłożone potrójną warstwą gazy i pozostawić na noc w lodówce, tak aby dobrze woda odciekła.

Smacznego!

Sernik dyniowy z bezową pianką i chrupiącym spodem
Sernik dyniowy z bezową pianką i chrupiącym spodem
Sernik dyniowy z bezową pianką i chrupiącym spodem
Sernik dyniowy z bezową pianką i chrupiącym spodem
Sernik dyniowy z bezową pianką i chrupiącym spodem
Sernik dyniowy z bezową pianką i chrupiącym spodem