mojprzepisna.pl | Sernik z malinami i śliwkami na kakaowym spodzie
Czy sernik może być bez sera? A czy może być na kakaowym, pełnoziarnistym, kruchutkim i delikatnym a jednocześnie nie rozwalającym się spodzie? A czy może być pełen sezonowych owoców? Na wszystkie pytania odpowiedź brzmi: TAK. Zapraszam na sernik na bazie śmietany kremówki i jogurtu naturalnego, z dodatkiem sezonowych owoców, na pysznym kruchutkim, kakaowym spodzie.
Składniki na blaszkę 35 na 25:
Spód:
- 1 szklanka mąki pszennej razowej
- 1 szklanka mąki żytniej razowej
- 1/4 szklanki kakao lub karobu
- 200 g zimnego masła
- 1/8 – 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera, zmielić do momentu, aż wszystkie składniki połączą się w jedną całość/kulę. Można również wyrabiać ręcznie, wówczas najpierw należy posiekać mąkę z masłem, na drobną kruszonkę, dodać jajko, cukier i szybko wyrobić dłońmi aż ciasto uformuje się w zwartą kulę. Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię, wstawić do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na pół godziny.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, rozwałkować na wielkość formy, dokładnie ponakłuwać widelcem, schłodzić godzinę w lodówce lub pół godziny w zamrażarce.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Do rozgrzanego piekarnika wstawić ciasto, piec przez około 20 min, tak aby spód się podpiekł. Wyjąć, delikatnie przestudzić.
Masa serowa:
- 660 ml śmietany 30%
- 360 g jogurtu naturalnego lub greckiego
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 500 g malin (mogą być zamrożone bez wcześniejszego rozmrażania)
- kilka śliwek (5-6), pokrojonych na półksiężyce
Wszystkie składniki oprócz owoców umieścić w misie miksera, zmiksować, krótko, tylko do połączenia składników. Masę serową wylać na podpieczony spód, wyrównać (będzie rzadka), poukładać owoce.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec 30-50 min, do momentu aż środek sernika będzie ścięty, a sernik przy poruszaniu blaszką będzie lekko falować. Sernik całkowicie ostudzić w lekko otwartym piekarniku. Następnie schować do lodówki.
Smacznego!