Tagiatelle z cukinii w sosie pomidorowo-paprykowym post dr. Dąbrowska

mojprzepisna.pl – Tagiatelle z cukinii w sosie pomidorowo-paprykowym post dr. Dąbrowska

Przepis na warzywny makaron, który bardzo przypadł mi do gustu, gdy byłam na poście dr. Dąbrowskiej. Przepis z Facebooka, z grupy Dieta dr Dąbrowskiej – wymieniamy się doświadczeniami. Przepis jest niezwykle prosty i urzekł mnie szybkością wykonania i smakiem rzecz jasna! Robiłam już kilka wersji i myślę że ten warzywny „makaron” na stałe wkradnie się do mojej kuchni.

Składniki na dwie porcje:

  • 1 średnia cukinia (około 30-40 cm długości)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki soli czarnej
  • 1/4 łyżeczki świeżego mielonego pieprzu

Cukinię obierać jak ziemniaki, obieraczką do warzyw, lub specjalną obieraczka do wiórków julienne lub spiralną, do momentu aż pojawią się ziarenka cukinii.

Cebulę, czosnek obieram, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę zeszklić na suchej patelni, dodać czosnek. Paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli i smażyć 2-3 minuty. Dodać pomidory w puszce, rozgnieść, wymieszać z papryką, przyprawami, podsmażyć 2 minuty, dodać cukinię, delikatnie wymieszać, podsmażyć aby cukinia się zagrzała. Zdjąć z ognia. Przełożyć na talerz, można udekorować ostrą papryczką.

Smacznego!

Tagiatelle z cukinii w sosie pomidorowo-paprykowym post dr. Dąbrowska
Tagiatelle z cukinii w sosie pomidorowo-paprykowym post dr. Dąbrowska