mojprepisna.pl | Tarta bananowa z kremem czekoladowym
Nietypowa tarta bananowa, smaczna, zdrowa, bezglutenowa i prawie wegańska. Prawie, bo w cieście kruchym jest jedno jajko. Dopełnieniem tarty jest pyszny krem czekoladowy z dojrzałego awokado i bananów. Pomysł na spód i budyń mojego autorstwa. Pomysł na krem czekoladowy z blogu Lady och Mistrzyni. Polecam!
Składniki na formę 23 cm:
Składniki na spód:
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki jaglanej
- 50 g mąki gryczanej
- 50 g oleju kokosowego (następnym razem dam 70 g) lub zimnego masła
- 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie, w przypadku gdy ciasto nie chce się kleić )
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru pudru (ja nie dodawałam)
Składniki na bananowy budyń:
- 300 g dojrzałych bananów
- 500 ml mleka (u mnie sojowe)
- 1 – 2 łyżki cukru (ja nie dodawałam, bo miałam bardzo słodkie banany)
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczkę kakao (opcjonalnie, dla koloru)
Składniki na czekoladowy krem:
- 2 dojrzałe małe banany
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżka syropu z agawy / miodu lub innego słodzika
- 1 łyżka kakao
Formę wysmarować olejem kokosowym, wysypać mąką ryżową.
Składniki na spód przełożyć do misy malaksera, wyrobić do momentu, aż ciasto stanie się mokre i zacznie się kleić. Można też wyrobić ręcznie. Ciastem wyłożyć formę, wyrównać, wstawić do zamrażarki na 10 min.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Wstawić spód, podpiec na jasnozłoty kolor 10-15 min.
W międzyczasie przygotować budyń bananowy. Wszystkie składniki na budyń umieścić w wysokim naczyniu, zblendować na gładką masę.
Na podpieczony spód wylać budyń bananowy. Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika, piec do ścięcia się budyniu na środku, około 20-30 min. (u mnie 20). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce.
Przygotować krem czekoladowy. Wszystkie składniki na krem umieścić w wysokim naczyniu, zblendować na gładką masę. Krem wylać na tartę. Schłodzić w lodówce 1 godzinę.
Smacznego!


