Tarta z jarmużem, pieczonymi burakami i sosem beszamelowym

Po krótkiej przerwie zapraszam po przepis na pyszną, bardzo kaloryczną tartę. Inspiracja blog Kwestia Smaku.

Składniki na formę o średnicy 24 cm :
Składniki na ciasto kruche:

  • 125 g mąki pszennej lub innej np. gryczanej, jaglanej
  • 70 g masła lub smalcu lub oleju kokosowego
    1/4 łyżeczki soli
  • 1 małe jajko lub 1/2 dużego
    Składniki na farsz:
  • 400 g upieczonych, obranych i pokrojonych na cieniutkie plastry buraków
  • 400 g surowego lub rozmrożonego jarmużu

Składniki na sos beszamelowy:

  • 500 ml mleka (u mnie sojowe)
  • 50 g mąki pszennej lub innej
  • 50 g masła lub smalcu lub oleju kokosowego
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Przygotować ciasto kruche. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie malaksera. Mielić do momentu, aż ciasto utworzy kulę. Ciasto rozwałkować między dwoma akruszami papieru, na okrąg o średnicy kilka cm większy niż średnica formy. Ciasto, razem z papierem przenieść na formę, lekko dopasować do formy, zdjąć od góry papier, ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić do zamrażarki na czas rozgrzewania się piekarnika. Piekarnik rozgrzać do 180 st C.

Ciasto wyjąć z zamrażarki, położyć arkusz papieru, wysypać obciążenie, u mnie 1/2 kg fasoli. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 15 min z obciążeniem, następnie zdjąć obciążenie, zdjąć papier i piec kolejne 15 minut,do złotego koloru. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce, odstawić.

Jarmuż umyć, usunąć twarde łodyżki, umieścić w dużej patelni/woku/rondlu, zblanszować na niewielkiej ilości oliwy, ma być lekko twardy, ale nie surowy.

Jarmuż przełożyć na deskę do krojenia, drobno posiekać, odsączyć na sitku lub wycisnąć w rękach. Odłożyć.

Buraki wyszorować, zawinąć w folię aluminiową, błyszczącą stroną od wewnątrz, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st C, piec od 30 min do godziny, w zależności od wielkości buraków, małe pieczemy krótko, duże pieczemy dłużej.

Po upieczeniu pozostawić buraki w folii, aby ostygły, następnie obrać ze skórki. Buraki pokroić w cienkie, 2 mm plastry.

Przygotować sos beszamelowy. W rondlu z nieprzywieralnym dnem, rozpuścić masło, dodać mąkę, smażyć na małym ogniu przez 2 minuty. Odstawić z gazu, powoli wlewać mleko, cały czas mieszając. Znów wstawić na gaz, cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania, następnie gotować do momentu, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Zdjąć z ognia dodać śmietanę, ostudzić dodać rozbełtane jajko, przyprawy, wymieszać.

Na upieczonym spodzie ułożyć jarmuż, następnie wylać sos, ułożyć buraki. Posypać serem żółtym. Piec 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Pierwsze 20 min piec pod przykryciem, aby buraki się nie spiekły. Tartę wyjąć, podawać gorącą.

Smacznego!

Tarta z jarmużem, pieczonymi burakami i sosem beszamelowym

Tarta z jarmużem, pieczonymi burakami i sosem beszamelowym