mojprzepisna.pl | Wegańskie babeczki z pieczonych buraków bez glutenu i bez cukru
Witam serdecznie po długiej przerwie w blogowaniu. Piekę i gotuję bardzo, bardzo dużo, możecie to zaobserwować na moim fanpagu. Jednak ciągle nie mam czasu na fotografowanie. Dziś zmobilizowałam się i trzasnęłam kilka fotek, mam dla Was przepis, który wielokrotnie już wypróbowałam. Głównym składnikiem są buraki, jednak nie czuć ich wcale. Zapraszam na Wegańskie, bezglutenowe, bez cukrowe i bez tłuszczowe babeczki z pieczonych buraków. Babeczki można wykonać również w wersji bez słodzidła. W tym celu należy dodać wcześniej namoczone i odsączone i zmiksowane na mus suszone owoce typu: rodzynki, daktyle, morele, śliwki. U mnie wystarczyło 75 g, ale oczywiście możecie dodać więcej. Zamiast mąki z ciecierzycy możecie użyć jaglanej lub gryczanej.
Składniki na 8 dużych babeczek:
- 300 g upieczonych buraków, zmielonych na pure
- 250 ml mleka roślinnego
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 100 g płatków owsianych bezglutenowych zmielonych na mąkę
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 30 g naturalnego kakao
- 50 g zielonych na mąkę ziaren słonecznika
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 50 g ksylitolu lub więcej w zależności od smaku
- 20 g zmielonego siemienia lnianego
- 3 goździki zmielone na mąkę
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka octu jabłkowego/balsamicznego/winnego
- 1 garść rodzynek
W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę z ciecierzycy, ziemniaczaną, zmielone płatki owsiane, proszek do pieczenia, przyprawy, sól, kakao, siemię lniane, słonecznik, ksylitol, dokładnie wymieszać, przesiać, odłożyć.
W drugiej misce wymieszać mokre składniki: Pure z buraka wymieszać z mlekiem, ekstraktem z wanilii.
Do mokrych składników stopniowo dodać suche cały czas mieszając drewnianą łyżką. W małej miseczce wymieszać ocet i sodę. Dodać do surowego ciasta, delikatnie wymieszać.
W przypadku gdy macie blender wysokoobrotowy wówczas wszystkie składniki, oprócz sody, octu i rodzynek, umieścić w blenderze, najpierw mokre później suche: mleko, buraki, ekstrakt, ziarno słonecznika, simię, ciecierzycę, płatki, mąkę ziemniaczaną, kakao, przyprawy, proszek do pieczenia, ksylitol.
Foremki wysmarować olejem lub wyłożyć papilotkami.
Ciasto nałożyć do foremek do 3/4 wysokości. Dodać po kilka rodzynek do każdej foremki z ciastem, delikatnie wymieszać łyżeczką.
Piec 30 min w 175 st. z termoobiegiem do suchego patyczka. Bez termoobiegu piec w temperaturze 190 st. grzałka góra-dół.
Babeczki wyjąć, wystudzić na kratce, można posypać kakao.
Smacznego!