Wegańskie babeczki z pieczonych buraków bez glutenu i bez cukru

mojprzepisna.pl | Wegańskie babeczki z pieczonych buraków bez glutenu i bez cukru

Witam serdecznie po długiej przerwie w blogowaniu. Piekę i gotuję bardzo, bardzo dużo, możecie to zaobserwować na moim fanpagu. Jednak ciągle nie mam czasu na fotografowanie. Dziś zmobilizowałam się i trzasnęłam kilka fotek, mam dla Was przepis, który wielokrotnie już wypróbowałam. Głównym składnikiem są buraki, jednak nie czuć ich wcale. Zapraszam na Wegańskie, bezglutenowe, bez cukrowe i bez tłuszczowe babeczki z pieczonych buraków. Babeczki można wykonać również w wersji bez słodzidła. W tym celu należy dodać wcześniej namoczone i odsączone i zmiksowane na mus suszone owoce typu: rodzynki, daktyle, morele, śliwki. U mnie wystarczyło 75 g, ale oczywiście możecie dodać więcej. Zamiast mąki z ciecierzycy możecie użyć jaglanej lub gryczanej.

Składniki na 8 dużych babeczek:

  • 300 g upieczonych buraków, zmielonych na pure
  • 250 ml mleka roślinnego
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 100 g płatków owsianych bezglutenowych zmielonych na mąkę
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g naturalnego kakao
  • 50 g zielonych na mąkę ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 50 g ksylitolu lub więcej w zależności od smaku
  • 20 g zmielonego siemienia lnianego
  • 3 goździki zmielone na mąkę
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka octu jabłkowego/balsamicznego/winnego
  • 1 garść rodzynek

W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę z ciecierzycy, ziemniaczaną, zmielone płatki owsiane, proszek do pieczenia, przyprawy, sól, kakao, siemię lniane, słonecznik, ksylitol, dokładnie wymieszać, przesiać, odłożyć.

W drugiej misce wymieszać mokre składniki: Pure z buraka wymieszać z mlekiem, ekstraktem z wanilii.

Do mokrych składników stopniowo dodać suche cały czas mieszając drewnianą łyżką. W małej miseczce wymieszać ocet i sodę. Dodać do surowego ciasta, delikatnie wymieszać.

W przypadku gdy macie blender wysokoobrotowy wówczas wszystkie składniki, oprócz sody, octu i rodzynek, umieścić w blenderze, najpierw mokre później suche: mleko, buraki, ekstrakt, ziarno słonecznika, simię, ciecierzycę, płatki, mąkę ziemniaczaną, kakao, przyprawy, proszek do pieczenia, ksylitol.

Foremki wysmarować olejem lub wyłożyć papilotkami.

Ciasto nałożyć do foremek do 3/4 wysokości. Dodać po kilka rodzynek do każdej foremki z ciastem, delikatnie wymieszać łyżeczką.

Piec 30 min w 175 st. z termoobiegiem do suchego patyczka. Bez termoobiegu piec w temperaturze 190 st. grzałka góra-dół.

Babeczki wyjąć, wystudzić na kratce, można posypać kakao.

Smacznego!

 

Wegańskie babeczki z pieczonego buraka
Wegańskie babeczki z pieczonego buraka
Wegańskie babeczki z pieczonego buraka