mojprzepisna.pl | Wegańska Zapiekanka Pasterska
Przepyszna, sycąca zapiekanka coś na kształt tradycyjnej zapiekanki mięsno-ziemniaczanej. Jednak w tym przypadku zamiast mięsa, użyta została soczewica. Zapiekankę robi się niezwykle szybko, przy tym jest bardzo podzielna i sycąca. Aby jeszcze bardziej przyśpieszyć proces przygotowywania, warto ziemniaki ugotować i odcedzić dzień wcześniej. Warto też na noc namoczyć soczewicę z odrobiną sody oczyszczonej. Zapiekanka jest wykonana w formie do zapiekania firmy Bolesławiec. Jest to przepięna, trwała i solidna forma, która nadaje się do użytku w piekarniku, mikrofali czy zamrażarce, idealna na serwowania gorących dań, a na codzień pięknie prezentuje się na stole w kompozycji z owocami. Forma jest wykonana z glinki kamionkowej, następnie szkliwiona, jest odporna na zarysowania i obtłuczenia. Długo trzyma ciepło. Polecam!
Oryginalny przepis pochodzi z blogu z ervegan.
Składniki na formę o wymiarach 20×26 cm (spokojnie 8 osób się naje :))
Farsz do zapiekanki:
- 2 szklanki soczewicy
- 350 g passaty pomidorowej
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 kg marchewki
- 4 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki oleju
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Puree ziemniaczane:
- 600 g ziemniaków
- 1/2 szklanki mleka sojowego lub śmietanki kokosowej
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 1/4 gałki muszkatołowej (ja zapomniałam)
- Sól pieprz do smaku
We wrzątku z sodą, namoczyć soczewicę przez ok 20 minut (w przypadku gdy soczewica moczyła się całą noc, krok opuścić). W tym czasie obrać i ugotować ziemniaki (krok opuścić , gdy mamy ziemniaki ugotowane wcześniej). Przecisnąć przez praskę. Dodać resztę składników z puree. Wymieszać. Odstawić. W większym garnku rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i czosnek przysmażyć na złoto, dodać startą na drobnych oczkach marchew, smażyć, dodać odcedzoną i przepłukaną soczewicę, dodać passatę i wodę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż wszystko zmięknie. Przyprawić do smaku. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Wyłożyć warstwę z soczewicą, wyrównać, wyłożyć puree. Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st z termoobiegiem na 30-40 min.
Smacznego!