mojprzepisna.pl Wegański i bez cukru Deser kokosowy z chia oraz sokiem z buraków
Ekspresowy i smaczny deser na bazie mleczka kokosowego, świeżo wyciśniętego soku z buraków oraz ziarenek chia. Z uwagi na słodkie buraki nie było konieczności dodawania substancji słodzących, jeśli jednak wasze buraki nie są tak słodkie, możecie dodać 1-2 łyżki ksylitolu lub stewii. Deser swój podałam z mrożonymi owocami, przez co sprawiał wrażenie deseru lodowego.
Składniki na 4 małe porcje (150 g każda):
- 1 cała puszka mleka koksowego
- 150 ml świeżo wyciśniętego soku z buraków
- 2 łyżki ziarenek chia
- 1-2 łyżki ksylitolu lub stewii (ja nie dodawałam)
- owoce do dekoracji
W misce dokładnie wymieszać lub zmiksować wszystkie składniki (zmiksowany wyjdzie lekko puszysty, delikatniejszy, wymieszany będzie bardziej zbity), przełożyć do miseczek. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekorować owocami świeżymi czy mrożonymi.
Smacznego!