Zapiekanka z kalafiorem z makaronem domowej produkcji to danie bardzo delikatne, idealne dla warzywnych niejadków. Oprócz kalafiora zawiera domowy makaron, sos beszamelowy i grubą warstwę przypieczonej bułki tartej. Jest to danie bezmięsne, może być podane na obiad lub na kolację. Jeżeli nie macie czasu zapiekankę z kalafiorem możecie zrobić z gotowym pełnoziarnistym makaronem. Przepis na zapiekankę znalazłam na stronie Olgi Smile, troszeczkę go zmodyfikowałam.
Składniki na formę 20×30:
Składniki na makaron półrazowy:
- 140 gr mąki pszennej typ 00 lub krupczatki
- 60 gr mąki pszennej razowej typ 2000
- 2 duże jajka (rozmiar L)
- 2-3 łyżki oliwy do ciasta
- 2 łyżkę oliwy do gotowania makaronu
- sól
Z podanych składników zagnieść ciasto, musi być bardzo dobrze wyrobione, tj. gładkie w dotyku, w miarę elastyczne, przy wałkowaniu nie może się rwać. Może to potrwać z 10 min zanim będzie dobrze wyrobione, ciasto można też wyrabiać w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego. Jeżeli ciasto będzie zbyt twarde należy dodać troszeczkę tłuszczu. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 min. Stolnicę posmarować tłuszczem lub podsypać mąką. Rozwałkować na grubość 1 mm lub jeszcze cieniej. Im cieniej tym lepiej. Pociąć w paski grubości 1/2 – 1 cm na 10 cm. Wodę zagotować, dodać sól, 1 łyżkę oliwy, na wrzątek wrzucić połowę makronu. Gotować 7-10 min aż makaron będzie al’dente (makaron jeszcze będzie pieczony). Makaron odcedzić. Przelać zimną wodą. Resztę makaronu ugotować w ten sam sposób. Do ugotowanego makaronu dodać 1 łyżkę oliwy, wymieszać odstawić.
Składniki na zapiekankę:
- 1 mały kalafior
- 275 – 300 gr sera białego (twarożku)
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 duże cebule
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki bułki tartej
Kalafior ugotować na parze na lekko twardo (al’dente), 10 min od momentu zagotowania się wody, na średniej mocy palnika.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć na złoto na 2 łyżkach oliwy.
W garnuszku rozpuścić 3 łyżki masła, dodać 3 płaskie łyżki mąki wymieszać, dodać przyprawy, dodać mleko, rózgą wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek, podgotować 2-3 min aż zgęstnieje, zagotować i odstawić.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i wysypać bułką. W dużym naczyniu umieścić makaron, kalafior, pokruszyć na to ser biały, polać sosem beszamelowym, posypać cebulą, posypać bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. piec 40 min, aż bułka się zarumieni. Można piec z termoobiegiem.
Smacznego!